Piața de computere pare să se fi oprit din scăderea ce a urmat boom-ului din pandemie, înregistrând cel de-al treilea trimestru consecutiv de creștere. Cu toate acestea, în trimestrul al treilea vânzările globale de PC-uri au fost în scădere cu 7,6% față de aceeași perioadă a anului trecut ridicându-se la 68,2 milioane de unități conform datelor International Data Corp.

În primul trimestrul al anului au fost livrate aproape 57 de milioane de computere, iar în următoarele trei luni 61,6 de milioane, ceea ce ne arată că, deși cererea este încă slabă, nivelul minim a fost atins. Totodată, stocurile au scăzut în ultimele luni, care iarăși este o veste bună pentru industrie, dar există o presiune descendentă pe prețurile de vânzare, cu impact negativ asupra profitabilității producătorilor.

Lenovo este liderul pieței cu 16 milioane de computere livrate și o cotă de piață de 23,5%

Lenovo a fost liderul pieței în acest trimestru, cu 16 milioane de computere livrate, în scădere cu 5% față de anul trecut. HP (HPQ) a fost singurul producător din top care a avut vânzări în creștere – de 6,4%, cu vânzări de 13,5 milioane de unități. Livrările Dell Technologies (DELL) au scăzut cu 14,3% la 10,3 milioane de computere.

Apple (AAPL) stă cel mai rău dintre marii producători, înregistrând o scădere de 23,1% a livrărilor de Mac-uri – 7,2 milioane de unități. De altfel, CFO-ul Luca Maestri a avertizat investitorii la prezentarea rezultatelor trimestrului anterior în luna iulie că atât vânzările de Mac-uri cât și cele de iPad-uri vor scădea cu peste 20% în trimestrul trei, pe fondul problemelor de producție de anul trecut din trimestrul al doilea ceea ce a dus la o translatare a producției spre vara 2022, deci o bază de comparație mai mare.

Privind spre viitor, sfârșitul lui Windows 10 va aduce cu sine vânzări în creștere probabil pe finalul anului 2024 și ulterior. Totodată, lentoarea din industrie oferă oportunități de a explora opțiuni de achiziție de componente din afara Chinei. Inteligența artificială generativă este o altă oportunitate pentru industrie și pe măsură ce este adoptată la scară largă va aduce vânzări mai mari de computere și cu prețuri, de asemenea, în creștere.

Leave a Comment


Fatal error: Allowed memory size of 134217728 bytes exhausted (tried to allocate 20480 bytes) in /home/icsweb/domains/icsweb.ro/public_html/wp-content/plugins/elementor/includes/managers/controls.php on line 798

Fatal error: Allowed memory size of 134217728 bytes exhausted (tried to allocate 49152 bytes) in /home/icsweb/domains/icsweb.ro/public_html/wp-includes/functions.php on line 4299